Terug naar het overzicht
Blog - Nieuws
Nieuw in 'DNA-land': wat voor haarvorm heb jij?
Renée
Door Renée in Nieuws 2017-12-15
 

Steil, krullend of golvend haar? Onderzoekers van onder andere Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben diverse genen gevonden die de haarvorm beïnvloeden. Vooral voor forensische opsporing is dit erg belangrijk, maar het geeft ook goed weer hoe ver de ontwikkelingen op het gebied van DNA zijn.

Acht onbekende genen

Onderzoekers onder leiding van prof. Manfred Kayser van de afdeling Genetische Identificatie van het Erasmus Medisch Centrum hebben twaalf genen gevonden die de haarvorm beïnvloeden. Van acht daarvan was nog onbekend wat voor invloed ze op op het haar hebben. Volgens Kayser zijn de bevindingen een belangrijke stap om de genetica van menselijke haarvorm te begrijpen. Zo zegt hij: 'Haarkleur en oogkleur kunnen we inmiddels met grote nauwkeurigheid voorspellen aan de hand van DNA-monsters. Ook huidskleur is tegenwoordig te voorspellen uit DNA, dankzij ons eerdere onderzoek.'

Hoe staat het met je huid?

Een interessant gegeven, want ook op het gebied van huidverzorging zijn er al veel DNA-onderzoeken mogelijk. Wil je bijvoorbeeld weten in hoeverre je huid UV-gevoelig is en/of je een genetishe aanleg hebt voor acne? DNAisyou kan het jou vertellen!